مدل سه بعدی نقوش گره در تزیینات معماری
آموزش ترسیم و مدلسازی گره چینی
آموزش سه بعدی سازی نقوش هندسی گره در معماری
گره در معماری ایرانی پیشینه ای طولانی داشته و در ادوار مختلف در صنایع دستی و هنرهای سنتی همچنین تزیینات وابسته به معماری ایرانی بمانند کاشی کاری، گچبری، آیینه کاری، مشبک و معرق کاری و همچنین مهارتهای هنری-فنی مانند آجرچینی، کاربندی، مقرنس کاری، یزدی بندی و تکنیکهای اجرایی دیگر را میتوان اشاره کرد. طراحان ما در بیشتر این نوع تزیینات سنتی از نقوش گره در ساختار طرح هندسی استفاده میکردند. نقش گره از ترکیب واحدها و موتیفهای کوچکتری تشکیل میشوند که به آنها آلت گره گفته میشود. در هنر و معماری ایرانی به گفته خانم مهندس بزرگمهری ۷۲ نوع آلت منحصربفرد در طراحی گرهها بکاررفته که هرکدام نقش و طرح مشخص و نام مستعار و مرتبط با طرح دارند که عمدتا اسامی آلات گره از طبیعت و محیط پیرامون ایرانیان برگرفته شده است. رسم گرهها با اسلوب سنتی و باتوجه به زمینه کار انجام میگرفته و بستر و سطح موجود برای اجرای تکنیکهای گره بسیار مهم بوده و طرحها هیچ موقع جدا از زمینه و دور از سطوح کار ترسیم نمی شدند. طرحهای گره چینی یا گره سازی از ترکیب و تکثیر موتیفهای کوچکتر (نقوش آلت) شکل میگیرند و معمولا در این پروسه خلاقانه طراحی و ترسیم، همواره طرحها و اشکال زیبای جدیدی در هر دوره بازآفرینی میشدند. لذا هنر کاربردی گره چینی ویژگیهای فوق العاده ای در فرایند طراحی خلاقانه و مدرن دارد مقوله ای ژرف و قابل تامل و تحقیق جدی که در این مقال فرصت بررسی آنها نمیباشد.
نقوش هندسی گره ترنج و شمسه (کاشی معقلی – ترکیب کاشی و آجر)
طرح هندسی نقوش مختلف گره با تکثیر آلتها (شمسه در مرکز قرار میگیرد)
نقوش هندسی تزیینات با برش لیزری (گره سازی مدرن-پارتیشن مشبک)
شبیه سازی و طراحی سه بعدی گره سازی با تکنیک حجم مشبک از روی طرح هندسی موضوع اصلی ما در این مقاله آموزشی میباشد. مشبک تکنیک هنری ظریف و زیبایی میباشد که در دوران قاجار و صفوی با انواع چوب نرم در فنونی مانند خراطی، منبت چوب و تزیینات درب و پنجره سازی کاربرد داشته و نمونه مشبک کاریهای قدیمی تر سنگی و آجری (مانند تکنیک فخر و مدین بازشوها) متعلق به هنر فضاسازی و از عناصر مکمل و هویت بخش تزیینات معماری میباشد که نمونه های موجود در نوع خود آثار ارزشمند و یونیکی در معماری ایرانی محسوب میگردد. (ویژگی تزیینی و نقش عملکردی توامان این تزیینات در معماری تاریخی)
آموزش تکنیک مدلسازی نقوش گره معماری در نرم افزار ، ویدئوی آموزشی فوق در این مقاله، مثال کاملی از ساخت سه بعدی گره چینی و عناصر تزیینات نقوش گره هندسی به کمک نرم افزار میباشد.
رابط کاربری فتوشاپ و ۳dmax با خروجی فرمت ai و مراحل انتقال طرح خطی و ساخت حجم مشبک با تعداد سگمنتها و پلیگانهای مناسب
اطلاعات تصویری بیشتر در فایلهای ضمیمه قابل دسترس میباشد:
لینک دانلود آرشیو فایل اول: (کلیک کنید)
لینک دانلود آرشیو فایل دوم: (کلیک کنید)
لینک دسترسی به مجموعه آبجکتها و تزیینات سه بعدی کلاسیک (از اینجا وارد شوید)
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.